flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За несплату аліментів на утримання дитини притягатимуть до суспільно корисних робіт, позбавлять можливості подорожувати світом.

12 січня 2018, 08:37

За несплату аліментів на утримання дитини притягатимуть до суспільно корисних робіт, позбавлять можливості подорожувати світом. У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт, постановою суду строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом до 15 діб. Ці зміни передбачені ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів".
З текстом закону можна ознайомитись на сайті Верховної Ради України http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/ru/2234-19

Як новий вид адміністративних стягнень у Кодекс України про адміністративні порушення (КУпАП) додано соціальні роботи.

«За несплату аліментів до відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин притягатимуть тих неплатників, у яких сукупний розмір заборгованості зі сплати аліментів досяг суми платежів за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, — зазначає Платон Даниленко. — Так, з огляду на визначення суспільно корисних робіт, закріплених у ст. 31-1 КУпАП, вони можуть бути застосовані зокрема й до неплатників аліментів, у яких є робота. Щоправда, якщо людина працевлаштована, вона має можливість сплачувати аліменти або кошти на утримання дітей, а в разі їх несплати її можна притягнути до відповідальності за ст. 164 «Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей» Кримінального кодексу України. А призначення працевлаштованій людині суспільно корисних робіт створить ситуацію, коли їй доведеться працювати більше часу, ніж це встановлено Кодексом законів про працю».

Окрім того, якщо боржник ухиляється від соціальних робіт, постановою суду не відбутий строк може бути замінено адміністративним арештом. Доба арешту дорівнює 15 годинам не відбутих соціальних робіт, але не може перевищувати 15 діб. Соцроботи не можна призначати інвалідам І чи ІІ груп, вагітним, жінкам старшим за 55 років та 60-річним чоловікам.

Види суспільно корисних робіт, до яких залучають порушників, визначають органи місцевого самоврядування. Однак варто врахувати ще одне. Власник підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем відбування покарання повинен нараховувати плату порушникові й перерахувати її за належністю органу державної виконавчої служби. На практиці ж забезпечити реалізацію положень цих статей з урахуванням високого рівня безробіття в Україні дуже складно, якщо взагалі можливо. Тому це стане додатковим тягарем для працедавців, які візьмуть таких осіб на роботу.

Також новим законом встановлено обмеження для неплатника у праві водити авто на період від 3 до 6 місяців. Щоправда, не можна тимчасово заборонити боржникові кермувати автівкою, якщо він водінням заробляє на життя, використовує транспорт через інвалідність, утримує особу з І чи ІІ групою інвалідності або дитину з інвалідністю. Ця заборона стосується і боржників, які проходять військову службу в ЗСУ, офіцерів. А також тих, хто служить за призовом під час мобілізації на особливий період, або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в зоні АТО.

Усі зазначені обмеження щодо неплатників діють до повного погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Загалом зазначені нововведення покликані поліпшити порядок примусового стягнення заборгованості за аліментними зобов’язаннями і посилити захист прав дітей на належне утримання.